‌​

BLOG

Güncel Kalın.

ABD’YE KARŞI ÖNLEMDE DİR AYRINTISI

ABD’ye karşı önlemde DİR ayrıntısı


ABD’nin çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10 ilave gümrük vergisi konusundaki girişimlerden sonuç alamayan Türkiye, tarım ürünlerinden otomotive, kozmetikten makineye kadar birçok üründe karşı önlemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Belirlenen ürünler, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ABD’den ithal de edilemeyecek.


ABD Başkanı Donald Trump’ın kararıyla, Çin ve Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkeden demir, çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamaya koyan ABD, AB üyesi ülkelerin de aralarında olduğu 34 ülkeye muafiyet tanıdı.






Ancak Arjantin, Avustralya, Brezilya ve Güney Kore, ek gümrük vergilerinden daimi muaf tutulurken, Kanada, Meksika ve AB ülkeleri, 1 Haziran 2018 tarihine kadar olmak üzere geçici muafiyet uygulamasına tabi tutuldu.


Türkiye’nin girişimleri sonuçsuz kaldı
Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin AB’ye tanıdığı ve 1 Haziran itibariyle sona erecek muafiyetin süresiz olması gerektiği açıklamasını yaparken, ABD’ye çelik ve alüminyum ihracatına ek vergi gelen Türkiye’nin muafiyet talebi ise ABD cephesinde karşılık bulmadı. ABD, Türkiye’ye ek vergi muafiyeti sağlamaya yanaşmadı.


Şimdilik 11 kalem üründe önlem geliyor
Muafiyet talebine karşılık bulamayan Türkiye, çelik ve alüminyum ihracatına getirilen ek gümrük vergisi uygulamasına karşın, aralarında tarım ürünlerinden otomotive, kozmetik ürünlerinden makinelere kadar ABD’den ithal edilen ürünler içir karşı önlem için harekete geçmeye hazırlanıyor. Uygulama ilk aşamada, ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünleri olmak üzere 11 kalemi kapsayacak. Uygulanacak karşı önlemler nedeniyle, ithal edilecek ürünler üzerindeki vergi yükünün yaklaşık 270 milyon dolar kadar artacağı hesaplanıyor.


DİR kapsamında ABD’den ithalat yapılmayacak 
Ekonomi Bakanlığı, ABD menşeili ürünlere ilişkin uygulama kapsamında Dahilde İşleme Rejimi (DİR) için de  düzenlemeye gitti.


Buna göre Bakanlık tarafından Dahilde İşleme İzin Belgelerine konulan 138 nolu özel şartta sıralanan fasılların kapsadığı ürünler, ABD’den ithal edilemeyecek.


138 Nolu Özel Şart’ta söz konusu fasıllardaki ürünlerin ithalatının  sadece Avrupa, Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika, Okyanusya, Kanada ve Meksika ülkelerinden gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.


Şartta, 2018 Türk Gümrük Tarife Cetveli’ndeki 08,10,24,29,39,40,44,47, 52,70,71,72,73,75,76,81, 84,85,87,93 nolu fasıllar yer alıyor.


Bu ürünler arasında ceviz-badem ve meyveler; hububat; tütün, tütün ürünleri ve sigaralar; hidrokarbonlar ve türevleri; plastik ve selüloz ürünleri; kauçuk; orman ürünleri; pamuk ve pamuklu ürünler; cam ürünleri; kıymetli taşlar; dökme demir; demir ve çelik profiller; nikel ürünler; alüminyum; çeşitli maden ürünleri; buhar tribünleri, motor ve motor parçaları;  elektrik motorları ve jeneratörler; traktörler bulunuyor.

Kaynak:www.gidahatti.com

7/24 İletişim Hattı