‌​

BLOG

Güncel Kalın.

TEKSTİL 'İHTİSAS'I AŞTI, ANTREPOCU ENDİŞELİ

Tekstil 'ihtisas'ı aştı, antrepocu endişeli


İthalat taşımalarında bazı tekstil ürünleri için ihtisas gümrüklerini devre dışı bırakan yeni tebliğ, tekstil firmalarını sevindirirken, gümrükçüleri ve antrepocuları büyük endişeye düşürdü.




Bazı tekstil ürünlerinin serbest dolaşıma giriş işlemlerinin, geldiği yetkili gümrük idaresince yapılmasını kapsayan yeni tebliğ, tekstil firmalarını sevindirirken özellikle Halkalı’da bulunan gümrükçeleri üzdü. Tekstil firmaları yeni tebliğ ile maliyet ve hız avantajı sağlayacaklarını belirtirken, bazı antrepocular ise yeni uygulama ile çok sayıda işletmenin iflas noktasına gelebileceğinden endişe ediyor.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığının “Gümrük Genel Tebliğinde (Gümrük İşlemleri) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre; keten ve ipek iplikler, tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçı firmalar için bedelli veya bedelsiz olarak gönderilen vatka, çıtçıt, tela, düğme, rivet, fermuar, askı, etiket, kart etiket, dokuma ve şerit etiket, kurdele, lastik, dantel ve benzeri konfeksiyon imalatında kullanılan yardımcı malzemeler ile tek kullanımlık poli (vinil klorür) eldivenlerin serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği yetkili gümrük idaresince gerçekleştirilecek. Ayrıca denizyolu ile gelen tebliğ kapsamındaki eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri, eşya başka gümrük idaresine sevk edilmeksizin geldiği gümrük idaresi tarafından yapılacak.


İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hükümetin doğru bir karar aldığını, yeni tebliğ ile özellikle konfeksiyoncuların işlerinin kolaylaşacağını vurgulayarak, “Bakanlığa bu tebliğden dolayı teşekkür ediyoruz. Burada bahsi geçen ürünler, spesifik ürünler. Dolayısıyla ihtisas gümrüklerine gitmesine gerek olmadığını düşünüyoruz. Zaten düşük miktarlarda geliyor bu ürünler. Ancak ihtisas gümrüklerine gönderilmesi firmalara önemli oranda maliyet kaybına neden oluyordu” dedi.


İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, yeni tebliğ ile firmaların zaman ve hız avantajı yaşayacağını belirterek, “Malın ihtisas gümrüklerine çekilmesi nedeniyle çok ciddi zaman ve maliyet kaybı oluyordu. Günlerce malı çekemediğimiz oluyor. Zaman Türk testilcilerinin en büyük silahlarından biri. Bu tebliğ ile işlerimiz hızlanırken, maliyetlerimiz de düşecek" diye konuştu.


'Halkalı'daki işletmelerin yüzde 80'i kapanabilir'
Türkiye’nin önde gelen antrepolarından Asbir’in Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başboğa, tebliğin özellikle Halkalı’da faaliyet gösteren birçok şirketi iflasa sürükleyebileceğini dile getirdi. Başboğa, yaşadıkları mağduriyeti şu şekilde özetledi: “Bu tebliğden önce ithal tekstil ürünlerinin serbest dolaşıma giriş gümrüğü Muratbey (Eski adı Halkalı) Gümrük Müdürlüğü’yken, yeni tebliğle liman gümrükleri yetkilendirildi. Tekstil ürünlerinin büyük bölümünü deniz yoluyla geldiği için ve tebliğde sevk edilmeksizin geldiği gümrük idaresi tarafından işlem yapılır dediği için, artık Muratbey'de sevk işlemleri yapılmayacak. Muratbey'e bağlı antrepoların işlem hacimlerinin yaklaşık yüzde 65’ini tekstil ürünleri oluşturduğundan, antrepo işletmecilerinin cirolarında da aynı oranda düşüş yaşanacak. Bu işletmecilerinin batmasına,bir çok çalışanın işsiz kalmasına neden olacak. Sektörü böylesine önemli bir şekilde etkileyecek bir değişikliğin bir anda, önceden haber verilmeksizin ve hazırlıksız yapılması, Hükümetin istihdam ve ekonomik gelişme politikasıyla çelişiyor. Antrepoların yüzde 80’e yakını kapanmak zorunda kalacak, teminatlı taşıma yapan nakliye şirketleri ve tekstilde uzmanlaşmış gümrük müşavirleri de aynı şekilde etkilenecek ve bir çok kişi de işsiz kalacak. Ayda 160 bine yakın kira veriyoruz. Antrepoyu kapatmak istesek yasal olarak 6 aydan önce onu da yapamayız. Sıkıntı çok büyük. Ayrıca bu yoğunluğu Ambarlı limanının da kaldıracak kapasitesi olmadığı açık. Tekstil ürünleri mecburen Ambarlı Limanı’na bağlı antrepolara alınacak. Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanı Hasan Akdoğan ise tebliğ ile ihtisas gümrüklerinin ortadan kalkacağını, ancak bunun doğru bir uygulama olmadığını savundu. Akdoğan, “Artık bu mallar uzman kişiler tarafından kontrol edilemeyebilir” dedi.


Kaynak :Dünya Gazetesi

7/24 İletişim Hattı